Fokus, entreprenörens heliga graal

Jag har under mina år som företagare lärt mig att något av det viktigaste för att din verksamhet ska röra sig framåt är att du fokuserar den. Om du inte fokuserar vad du lägger din och ditt företags tid och resurser på kan jobb timme ut och ut timme in innebära att du inte rör dig ur fläcken. Om du däremot sätter ett mål och bestämmer vart du är på väg för att därefter skalaa bort sådana projekt eller tidstjuvar som inte tar dig mot ditt mål kommer du att uppleva något riktigt häftigt. Du kommer uppleva att du bygger upp fart, det jobb du lägger ner kommer att kännas meningsfullt och framförallt kommer du att märka resultat.

Möjligheter kan vara tidstjuvar klädda i fårdräkt

Något av det svåraste att lära sig är att känna igen och värdera är möjligheter. Det gäller allt i livet. Alltifrån att dejta till bostadssökande till att driva företag. Som entreprenör stöter du ständigt på nya spännande möjligheter. Många är fantastiska och du ska för ditt liv inte missa dem, medan andra vid första anblicken kan verka väldigt intressanta för att senare visa sig vara rejäla minor. Det enda du kan göra för att bli bättre på att värdera möjligheter är att prova dem. Samla erfarenhet men försök göra det så billigt som möljigt.

Klara mål är enda sättet att veta att du fokuserar

För att överhuvudtaget kunna avgöra om du fokuserar på rätt saker behöver du ha klara mål. Dina mål hjälper dig att avgöra vad du ska ägna din tid åt. Att vara fokuserad förutsätter alltså att du har satt klara mål för dig själv och din verksamhet.

Gör få saker, men gör dem riktigt bra

Detta är en klassiker, men det kommer alltid att vara en klok princip. Gör du för många olika saker kommer du inte att kunna nå höjd i någon av dem av den enkla anledningen att det krävs extremt mycket av dig om du vill få något riktigt, riktigt bra. Om du däremot väljer ut bara någon eller möjligen en handfull projekt kan du ge dina talanger betydligt mycket mer rättvisa, vilket kommer att märkas direkt i dina resultat. En positiv sidoeffekt är dessutom att du kommer att ha mycket roligare på resan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *