Köpa innehåll från elance.com

Hittils har jag bara publicerat två inlägg här sedan min omstart, som båda varit på ett mer filosofiskt plan. Tänkte här dela med mig av mer empiriska kunskaper i ett inlägg med mer substans, där jag berättar om mina erfarenheter av att använda Elance.com för innehåll.

Jag är just nu i full fart med att utveckla en engelskspråkig sajt inom party games, där jag dels har samarbetat med Andreas Bard och hans DreamBuilders för att ta fram design, men också har köpt stora mängder innehåll från frilansare via Elance. Den begränsade kodning som krävs tar jag hand om själv.

Elance

Det jag har att jämföra med, vad gäller tjänster i liknande väg, är Rent a coder. Skillnaden är att det vid det tillfället rörde sig om ett programmeringsuppdrag, även om även denna tjänst förmedlar innehållstjänster.

Saker jag ser som positiva med Elance:

 • Låg kostnad. Det är väldigt billigt att hyra frilansare här ifrån. Jag har betalat ungefär 1 dollar per enhet, och då har jag räknat med att en enhet tar ca 10 minuter att producera. Det är klart att det skulle gå att få det ännu billigare om inte frilansarna var tungt tyngda av Elance:s avgifter. Elance tar till exempel ut en avgift av dem för att lägga ett anbud på ett uppdrag. Värt att anmärka är dock att det självklart går att få betala för sig och också få det bästa. Vill man köpa tjänster från de bäst rankade på sajten får man betala en ganska rejäl slant.
 • Stor grupp frilansare (i mitt fall skribenter) att välja emellan. 15 skribenter lämnade anbud på mitt projekt.
 • Elance agerar mellanhand, vilket innebär en säkerhet både för köpare och säljare. Om jag som säljare inte tycker att resultatet uppfyller mina krav för godkänner jag det inte, medan säljaren kan känna sig säker eftersom pengarna redan finns när projektet påbörjas. I verkligheten är det givetvis inte lika enkelt, men det är ändå en bra tjänst.
 • Frilansarna är måna om sitt anseende på sajten, och eftersom man som köpare har makten att ge ett dåligt betyg är de måna om att leverera good shit.
 • Det kostar inget för dig som köpare att varken lägga upp ett projekt på Elance eller att genomföra det. Däremot är det klart att det i slutändan slår tillbaka på dig, eftersom att priserna justeras upp för att täcka avgifterna som skribenterna får betala.
 • Det är möjligt att ge samma uppdrag till flera skribenter.

Några saker har jag upplevt som mindre positiva:

 • Systemet som Elance använder sig av är i många fall onödigt komplicerat, särskilt om det bara rör sig om mindre projekt. Här har Rent a Coder en fördel tycker jag, i och med att deras system är enklare.
 • Hade inte Elance tagit ut så höga avgifter av sina frilansare hade det varit betydligt billigare att köpa. Lyckas man ordna för sig utan mellanhand så är det ju helt klart det bästa.
 • För oss svenskar är det ju helt klart ett väldigt stort minus att du i princip bara kan köpa engelskspråkigt innehåll härifrån.

Två goda tips jag kan dela med mig av, som kan vara av nytta för dig om du någon gång använder Elance för innehåll. Det är verkligen att rekommendera att lägga tid på att skriva en bra och utförlig projektbeskrivning redan från början. Det sparar tid i längden. Mitt andra råd är att se till att dina skribenter skriver direkt i ditt system, så att du kan spara in på tiden som annars krävs för att du själv ska mata in all data.

Sammanfattningsvis: Jag är överlag väldigt nöjd med Elance och innehållet jag beställt därigenom har hållit god kvalitet. Håll ögonen öppna framöver när jag lanserar min sajt om party games, så kommer du att få se prov på det.

5 responses

 1. Intressant redogörelse. Är övertygad om att dina tankar och erfarenheter kan hjälpa andra att komma igång med frilansare.

  Det här med frilansare är svårt, men det finns ju som vi ser här verktyg för att göra det lättare. Som med mycket annat handlar det också här om att bygga relationer.

  Hoppas du är nöjd med temat till sidan och att du kommer ingång smidigt. Tack för länkkärleken också 😉

 2. Fin genomgång, jag ska nog ta mig en titt på Elance framöver…

  … och du, snygg blogg!

 3. Det är helt klart svårt med frilansare, och svårigheterna ligger rotade i själva konceptet – en frilansare är ju trots allt främst någon som man bara anlitar någon enstaka gång.

  Jo, det känns bra med temat. Ska nog ändra lite färger bara, sen blir det toppen!

 4. Tack så mycket, Andreas!

 5. […] köpt från Elance.com. Har köpt 300 st party games, siktar på 1000 st inom 2 år. Betalar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *