Sliten mellan företagande och studier

Här kommer ett inlägg om något som är ett litet problem för mig i min vardag. Jag förstår att det här är något som inte intresserar alla, men från min sida är det något av en efterlysning av idéer på hur min situation kan förbättras.

Jag läser fortfarande i gymnasiet, ett naturvetenskapligt program i åk 2. Därtill ägnar jag väldigt mycket av min tid till mitt företagande. Om man ser till vad jag helst lägger min tid på så är det företagandet, utan tvivel. Därmed så borde valet egentligen vara självklart, att satsa all min tid på det jag tycker bäst om, och låta skolan lida, men jag känner inte riktigt att jag kan det. Det finns något som håller mig kvar vid att ändå se till att prestera bra i skolan. Jag tror att det är så illa att anledningen till det stavas prestige. Jag har alltid haft en inställning till skolan att jag tänker göra bra ifrån mig där, och jag har också lyckats väldigt bra. Därtill har jag alltid uppskattat valfrihet otroligt mycket, och möjligheten att kunna få välja just den utbildning jag önskar välja sedan väger också väldigt tungt för att motivera mig. Men frågan är om det är värt all den tid som den lyxen kräver?

dragkamp

Allt nedskalande till trots är min ambition att få 20.0 i nuläget. Har dock börjat fundera på om det är värt det. Vad tycker du, tycker du att det finns någon större mening att jobba hårt för bra betyg än för prestigens och de få lyxigare högskolelinjernas skull?

För att komma närmare min dröm om att få ägna mig åt mitt entreprenörskap på heltid har jag i vilket fall gjort ett par förändringar i mitt skolupplägg, med min studierektors välsignelse. Exempelvis läser jag in Religion A själv, för att kunna tenta av den senare i vår. Jag går bara på varannan fysik- och mattelektion och går för det mesta inte på engelsklektioner utan gör enbart inlämningsuppgifter och prov.

Jag har funderingar om att läsa vissa kurser under nästa år på SPUNK, en studieform som finns här i Uppsala där upplägget är en lektion i vecka och övrigt plugg på egen hand.

Vad gjorde du för att förbättra din situation under skolåren? Och har du några idéer tips på hur jag kan göra?

Martin Melin följer upp!

12 responses

  1. Hej! Jag tycker du ska ta tillvara på din tid på gymnasiet! Själv går jag 3:an(CE3a) och tycker verkligen att gymnasiet är roligt. Det blir bättre för varje år. Det ända som egentligen kan bli stressigt i 3:an är projektarbetet men använd den tiden till att i stället arbeta som vanligt och skriv en projektrapport om arbetet sedan så får du garanterat mvg.

    Angående 20.0 så snittar jag själv också det men jag har lagt ner det som ett mål mest på grund av att det verkligen inte behövs om man inte vill bli läkare m.m. 1.8 på högskoleprovet räcker faktiskt även för det. Men nog kan det svida lite med något vg eller två. Men för din skull skulle jag rekomendera att ha det roligt i skolan och satsa på ditt företagande i halvtakt året som är kvar. Och lämna inte katte! 😀

  2. Hej och tack för responsen!
    Jo, jag gillar vår skola och det finns mycket som är kul med att gå här, men jag känner ändå att det är i företagandet som jag vill investera min tid redan nu. Det är dock lite av en kluven situation. Projektarbetet började jag med redan i höstas 🙂 Nej, jag tror att för min del kommer det att bli att jag pressar ner mitt engagemang i skolan och nedlagd tid så långt jag kan, men samtidigt håller fast vid goda resultat. Vi får se hur det går med det!
    Vi ses!

  3. Låter ju bra! Hur går det för dig med ditt företagande, håller du främst på med SEO eller?

    Vi skulle ju kunna ta en fika nån dag!

  4. Det går bra för mig. Senaste tiden har väldigt mycket tid lagts på muminmuggar.se, tillsammans med Anton Malmberg. Och annars är det mycket sökmotoroptimering, det stämmer bra.

    Absolut kan vi det, eller kanske en lunch?

  5. Jag har ju, som bekant, haft ungefär samma situation. Även om jag kom igång lite senare än vad ni har gjort.

    Mitt tips är att såklart fortsätta fokusera på företagandet en hel del. Men släpp inte skolan. Ni kommer längta tillbaka dit när ni väl kommer därifrån, var så säkra =)

    En annan aspekt av det är att slippa det tråkiga i företagandet. Lägg ut både bokföring, administration och annan formalia som ni säkert klarar galant men som bara tar en massa tid. Låt det kosta pengar och lägg tiden på skolan, fritid (också viktigt! hade jag inte haft ett så stort socialt liv i och utanför skolan hade mitt företagande aldrig varit så bra som det är) och såklart – företagandet. Inte på tråkig administration.

    Själv hade jag inte 20.0 och det var inget jag eftersträvade. Jag klarar mig dock galant på mina 18.6 eller var det nu blev och är nöjd med det. MEN om du har möjlighet att få 20.0, klart att du ska satsa på det! Även om det gör att företagandet får ligga lite i lä vissa veckor.

    Tänk också på att inte skippa tiden i skolan. Att plugga hemma är värdelöst, att vara i skolan och umgås med kompisar snacka med lärare och hänga o ha det skönt är faktiskt det viktigaste under hela skoltiden. Jag lärde mig inte särskilt mycket genom att läsa böcker…

    Ett par små tips. Själv saknar jag skolan. Visst är det skoj att jobba, vara entreprenör och allting. Det är verkligen en dröm.

    Men skolan var förbaskat rolig, den också. Inte minst socialt.

  6. Jag håller med dig om att skolan är väldigt rolig många gånger, men samtidigt är det många bitar som man hellre bantar bort. Gärna till fördel för företagandet.

    Fast du har rätt i att man i sånt fall bör ha samma tänk på företaget – banta bort tråkiga bitar, d v s pappersarbete och administration.

    Jag vet vissa, Martin Melin exempelvis, som körde stenhårt på företagandet hela sitt sista gymnasieår och bara gjorde proven i princip. Jag kan inte riktigt bestämma mig var jag tycker att den perfekta balansen ligger.

  7. […] Joel Falck skrev ett inlägg för ett tag sedan om ett ämne som jag har en lite annorlunda synvinkel på. Eftersom jag delade med mig av lite av min historia till Joel och Anton Malmberg på prisutdelningen för 24 hour business camp – efter att ha intagit en del socialt smörjmedel, bör tilläggas – så tänkte jag publicera mina tankar om det här ämnet. […]

  8. Jag jobbade ju på tngly och körde företagandet hårt sista gymnasieåret. Bytte till medieprogrammet det året vilket innebar att jag läste in hela det gymnasieprogrammet + läste lite fler kurser från teknik (som jag gick före). Detta innebar att jag hade väldigt mycket eget upplägg: få lektioner och stor frihet att göra annat.

    Det var skoj men såhär i efterhand hade det nog inte varit helt fel att ha fler än 2h effektiv lektion i veckan. Man tappade mycket av stinget eftersom man itne behövde vara där.

    Betygsmässigt var det dock en hit, fick 3200 poäng sammanlagt och mediekurserna var hur lätta som helst = optimera slutbetyget = nice 🙂

  9. Nu när man sitter med familj, eget företag och sånt tycker jag att största poängen med gymnasiet och högskolan var allt runt omkring, inte just lektionerna och betygen. Tro det eller ej, men man har otroligt mycket tid över när man pluggar, jämfört med senare i livet, och framför allt hänger man med en massa kompisar som också har tid. Så jag skulle säga att fokusera på den biten.

    Betygen då? Visst förstår jag prestigegrejen – hade samma sak själv (gjorde förresten samma sak med religionen också – klockrent). Men hur länge kommer nån (inkl du) att komma ihåg dina gymnasiebetyg? För att inte tala om högskolebetyg? Inte länge. Såhär i efterhand skulle jag säga att om du verkligen behöver betygen för nåt – go for it. Om inte, segla hellre igenom på hyfsat bra betyg, än jobba ihjäl dig för superbetyg. Jag hade ganska bekvämt 4,6 på natur, även om jag säkert hade potential för 5,0, men jag ångrar inte det en sekund. Det finns ju högskoleprov. 🙂 (Utvecklade lite mer kring detta i en kommentar till Martins blogginlägg).

    Visst är det svårt att sitta still när man vill driva företag. Sitter själv och är pappaledig, när allt jag vill är att driva nästa företag (och nej, det går inte att göra parallellt). Men som en bekant sa: “Hörru, du har 30 år på dig att driva företag sedan!”. Och jag är 36, så det blir väl uppemot 45-50 år för dig, Joel. Tyckte iaf jag var värt att tänka på. Men lätt är det sannerligen inte.

  10. Tack Mikael, grymma tankar! Tror att det var du som just i detta nu hjälpte mig bort ifrån prestigen och det osunda strävandet efter att lyckas i skolan utan att det finns någon egentlig mening. Nu ska jag i vilket fall ha sommarlov och ingen skola hursom = företaget får 100% av arbetskraften. Förutom att körkortet också ska tas.. 😉

  11. Ah sommarlov…hur grymt vore inte det.

    Kul att du uppskattade det. Fasen vad ofta man har lagt en massa tid på sånt man i efterhand insåg var helt meningslöst. Vårt bröllop är ett bra exempel – att vi överhuvudtaget brydde oss om exakt hur trycksakerna skulle se ut!?!? 🙂

    Lycka till med företag och körkort (och skolan också, litegrann).

  12. Jo, sommarlov är grymt! Har en perfekt kombination av jobb, körkortsslit och kvalitetstid med polare i solen.

    Hehe, jag ser din poäng med bröllopstillbehören. De kanske trots allt inte är de som är det viktiga. Bra egenskap att öva upp – se vad som är det absolut viktigaste och lägga nästa allt fokus på det.

    Tack, och lycka till du med, även om din framtid nog är ganska olik min!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *