Trender och nya tjänster inom e-handelslogistik

Den senaste tiden har det hänt mycket på logistikfronten för e-handlare runt om i världen. Det handlar om nya innovativa sätt att leverera snabbare och mer flexibelt både vad gäller tidpunkt och plats för utlämning.

Shutl

Ett Londonbaserat företag ligger bakom tekniken och tjänsten som knyter ihop e-handlare med lokal fysisk butik eller lokalt lager med transportbolag för att erbjuda konsumenter leverans samma dag. Detta är ett innovativt koncept som kastar om förutsättningarna rejält och skapar en stor fördel för e-handlare med lokal närvaro som kan ge ett helt nytt erbjudande till sina kunder. De kan på detta vis erbjuda sitt breda sortiment och bekvämligheten med e-handel samtidigt som kunden slipper vänta flera dagar på sin leverans.

 

Amazon Lockers

Amazon ligger som vanligt i täten när det gäller att utveckla nya tjänster och koncept, vilket är imponerande för ett så stort företag. I London och i några utvalda städer i USA erbjuder de nu Lockers där nätshoppare kan välja att hämta ut sina paket. Dessa uthämtningsstationer är belägna i anslutning till exempelvis 7-eleven-butiker.

Leverans samma dag

I USA pågår just nu en rejäl kapprustning och ett begynnande krig inom leverans samma dag från e-handlare. Amazon, Walmart och Ebay jobbar alla för att lösa de enorma utmaningarna som finns i att erbjuda ett brett sortiment med leverans samma dag från sina lager. Lyckas någon av dessa spelare få sin logistik att fungera har de goda förutsättningar att kasta om retail-branschen ordentligt. Med samma dags-leverans kommer e-handeln att ta en ännu större del av den totala detaljhandeln.

Det finns mycket annat intressant att ta upp om e-handelslogistik i andra delar av världen. Vi har mycket att lära i Sverige från e-handlare i USA, England och övriga Europa. Det finns även en del intressant att inspireras av i hur logistiken fungerar i Kina idag. Mer om detta i kommande blogginlägg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *