Utvecklas med 30-dagarsutmaningar

Det är svårt att skapa hållbar förändring i sitt liv eller i de organisationer man verkar i. För att kunna skapa förändring i en organisation måste man först lära sig att skapa förändring i sitt eget liv. Och visst har vi alla beteenden och vanor som vi skulle vilja lägga till eller ta bort från våra liv. Att träna, sluta röka, sova bättre, bli bättre på att planera och att umgås mer med familj brukar vara ett par vanliga saker som man önskar sig att man kunde få på plats i sitt liv. Det är då det där ordet ‘borde’ ofta dyker upp i vokabulären. Det är ett farligt ord, för det leder allt som oftast till ingen förändring alls. Däremot känns det oftast lite bättre i stunden, att man ändå känts vid situationen.

Börja med 30 dagar, det är lättare än en livstid

Jag har hittat ett koncept som jag tycker fungerar oerhört bra för att skapa förändring som består. 30 day challenges eller 30-dagarsutmaningar. Konceptet går ut på att välja en viss sak du vill börja göra och sedan göra den varje dag under 30 dagar. Att göra en sak varje dag under 30 dagar är inte särskilt svårt. Att bestämma sig för att prova i 30 dagar är inte ett stort beslut. Däremot skulle det vara ett stort beslut att göra någon viss sak varje dag under resten av ditt liv, vilket gör att själva beslutet att sätta igång blir så stort att det hindrar dig. Du kanske vill börja läsa mer böcker. Prova att läsa 30 minuter varje dag under 30 dagar. Då har du dels verkligen provat på och kan avgöra om det är något för dig. Dels är du även på god väg att etablera en vana, och vanor är nyckeln till långsiktig förändring.

Jag hade en 30-dagarsutmaning i januari att gå upp senast kl 6.00 varje söndag till fredag. Jag har alltid velat bli bättre på att komma upp på morgonen och jag tycker att det är en fantastisk känsla att vara pigg och vaken vid åttatiden och då dessutom ha hunnit göra en del saker tidigare på morgonen. Första perioden i månaden använda jag till att justera min dygnsrytm. Från att gå upp kl 8 justerade jag dagligen ner väckarklockan en kvart. Prova på-perioden har gjort att jag nu inte har några problem alls att komma upp före kl 6 på morgonen, men jag kom också till insikt om att det verkligen inte är hållbart i mitt fall att gå upp så tidigt även på söndagar. Det förstör det sociala livet ganska ordentligt på lördagkvällar.

Nu i februari är min 30-dagarsutmaning att skriva minst 30 minuter varje dag, och att andra halvan av månaden publicera det jag skriver offentligt. Det är alltså därför som jag börjat publicera inlägg på joelfalck.se nu. Fokus är bara att skriva och publicera ett inlägg om dagen. Kvalitetskraven är inte så höga utan det viktiga är att få ut något. Har inte börjat sprida innehållet ännu och sajten är ännu inte direkt anpassad för att fungera som en blogg, men det kommer som senare steg. Om prova på-perioden ger mersmak vill säga 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *