Webbdesign enligt Joel

Jag tycker att webbdesign är svårt. Marknadsföringen och framförallt sökmotoroptimeringen är vad som intresserar mig. Det är inte många gånger jag har byggt en egen sajt från grunden med egen webbdesign. Jag har snarare utvecklat en teknik för att bygga webbplatser med ett acceptabelt (ibland t o m helt OK) utseende relativt snabbt och utan några större designtalanger.

Tänkte här dela med mig av mina kunskaper i hur man nästan idiotsäkert kan lyckas med en webbdesign. Jag ska inte gå in något alls på djupet utan bara berätta det absolut nödvändiga för att snabbt knåpa ihop din layout. Se det som en lathund i hur man bygger en unik webbplats.

webbdesign for dummies

1. WordPress
Bygg på WordPress, hur enkel din webbplats än är. Det är snabbt och smidigt och du får en lösning för att hantera innehåll på köpet. Dessutom är det en fördel när du kommer till punkt 2. Anpassa din wordpress-installtion så att du får den som du vill ha den, gärna redan innan du börjar med designen så minimerar du tidsåtgången.

2. Tema
Till WordPress finns det tusentals gratis teman som du kan ladda hem och applicera på din WordPress-installation. För att hitta teman gör ett par Google-sökningar: Free wordpress themes, minimalist wordpress themes, magazine wordpress themes. När du väl fått ditt tema på plats är det första du gör att göra strukturförändringar, ta bort onödigheter och i övrigt ordna så att du får allt som du vill ha det. Vanligt att ändra för min del är meta, bloggroll och meny, som ofta ligger i sidebar:en.

3. Nya färger
Du måste ändra ditt WordPress-tema så att det sticker ut från mängden. Det kan du göra genom att byta ut färger och genom att byta bakgrund. Det finns en helt fantastisk sida för det här ändamålet, Colourlovers, där väldigt många duktiga människor har hjälpts åt med att samla ihop färger och mönster att ha till bakgrunder. Det är bara att slå en sökning per nyckelord så kan du få fram perfekta färger eller bakgrunder så att du får en nästan ny och fräsch design på några sekunder. En annan bra resurs för färger är Color Scheme Designer

4. Loggan
Du måste undantagslöst ha en unik logga för att göra så att din sajt skiljer ut sig från mängden. Med enkla medel kan du åstadkomma detta. Kombinerar du en logga som är utskriven i ren text i html-koden med en snygg ikon så har du kommit en bra bit på vägen, och i många fall helt tillräckligt långt. Snygga ikoner hittar du på Iconfinder.

Följer du de här 4 stegen kan du ha en webbplats med (så gott som) egen design på under en timme! När jag skrev den här posten hade jag någon tanke om att den skulle vara enbart humoristisk och driva med mina design-kunskaper och kanske hoppas på att få lite medlidande, men jag tror att den tog en vändning och kan ha ett visst värde för en del människor!

Pusha gärna 🙂

9 responses

  1. Goda tips, men sanningen är att folk som inte har förmåga att göra snygga webbdesigns själva sällan lyckas med de här teknikerna.

    Att bara byta ut färger och bakgrunder på en befintlig wordpressinstallation kan bli bra, men det kommer inte sticka ut ur mängden om man som person inte besitter någon form av konstnärlig förmåga, vilket många webbdesigners gör och lever på.

    Men visst, något godtyckligt och acceptabelt kan man få fram genom dessa metoder.

  2. Antonio,

    Du har rätt i att det förmodligen inte kommer att skapas några konstnärliga underverk enligt den här metoden, men faktum är att den är ganska idiotsäker när det kommer till att skapa helt OK webbdesign. Kombinera med att trixa lite med WordPress och man kan med enkla medel ha en riktigt schysst webbplats 🙂

  3. Trött på snygga oanvändbara... Avatar
    Trött på snygga oanvändbara…

    Håller helt med du Joel;)
    Tycker denna lista är alldeles utmärkt, kort pragmatisk och förvånansvärt komplett för att vara så kort 🙂
    Och till Antonio skulle jag bara vilja påpeka att målgruppen som detta inlägg helt klart riktar sig till inte behöver verktyg som ger dem större utrymme för deras “”konstnärliga förmåga”” utan snarare tvärtom. Därför är råden utmärkta, kort sagt titta på dem som kan o “sno inspiration” och använd redan fungerande lösningar.
    Jag anser att många om inte stora flertalet sajter har mindre behov av att sticka ut “än en fisk har av cykel” 😉
    Det de däremot behöver är användbarhet. Även här är inlägget “spot on”, genom att välja en redan fungerande plattform med “template design” och därmed undvika “egna lösningar” med medföljande överhängande risk för brister i användbarhet, får även “newbien” med stor sannolikhet en godtagbar användbarhet på sin sajt.
    Någonting som många “hyperhippa” o “kopiöstkonstnärliga” sajter helt fallerar på i sina förtvivlade försök att “Sticka ut”

  4. Tack för en upplyftande kommentar! Precis som du säger så är posten riktad till sådana som helt enkelt tycker att design är svårt!

  5. Jag följde dina tips Joel och skapade en ny site inom min ekonomisatsning jag pratade om tidigare. Min Spara24 blir nog en konkurent till din sparportalen fast med en lite annan inriktning.

  6. Kul om tipsen kommer till nytta. Tror inte att konkurrens är något negativt så länge det inte är fråga om väldigt smala nischer, så kör på du!

  7. Riktigt bra inlägg. Kort och enkelt. Och tack för tipset om Iconfinder – jag tror att jag har lyckats missa den sajten tidigare.

  8. Tack Andreas! Iconfinder är faktiskt riktig smidigt, väldigt vältaggat innehåll, så det brukar alltid gå att hitta något.

  9. Tack för tipset av Color Trends. Jag brukar i regel ändra lite av färger och typsnittet för att få en “unik” design när jag använder WordPress. Att “få ihop det” gällande färgkombinationer kan dock vara ganska knepigt för mig så Color Trends kommer jag säkert kika på lite mer när nästa sajt är på gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *